Så här kan vi inte ha det!
Karin har nåt år kvar till 50.
Hon är glad och ler nästan konstant, kanske för att hon arbetar på sitt drömjobb med att ta hand om disken och att baka på en kommunal konferensanläggning i Karlstad.
På fritiden vill Karin gå på hockey, speedway och kafé. Men att göra det på egen hand är svårt och läskigt, för frågetecknen hopar sig: Hur gör man? Vad kommer det att kosta? Tänk om man gör fel! Nyfikenheten på världen förlorar mot rädslan för att inte veta hur hon ska göra.
Oftast känns en utflykt så svår att Karin istället sitter hemma och tittar ut genom fönstret på allt hon inte vågar uppleva.
Och hon är inte ensam.
I Sverige finns cirka 200.000 personer med samma utmaningar som Karin, och till 2050 beräknas siffran ha dubblats. På sikt leder den här isoleringen till psykisk ohälsa för ett stort antal människor, som istället skulle kunna vara med och bidra samhället och vår kultur.
Så kan vi bannemej inte ha det!
Därför beslutade Karlstads kommun att upphandla ett innovationsarbete för att utveckla en ny innovativ digital lösning. Kommunen visste inte på förhand exakt vilken sorts produkt de ville ha, utan specificerade istället problemet som produkten skulle lösa – Att Karin och alla andra med kognitiv svikt inte klarar att ta del av samhällets utbud på egen hand. Hur kan vi bygga ett digitalt hjälpmedel som bryter isoleringen och gör dessa människor mer självständiga?
Kommunen använde en upphandlingsmetodik som utvecklats av Compare för att handla upp digitala innovationer. Uppdraget vanns av digitala byrån We know it, och tillsammans med kommunen och personer i målgruppen utvecklade de mobilappen “Öppna staden”.
Filmen berättar om Karin och visar hur hon kan komma ut mer med hjälp av appen.